top of page

Vad är SCORM? En guide till e-learnings globala standard

Om du är ny inom e-learning världen eller bara letar efter en förklaring av den ofta nämnda termen "SCORM", har du kommit till rätt plats. Vad är SCORM? Och varför är det så centralt när vi pratar om LMS, e-learning och nanolearning? Låt oss utforska!

SCORM logo

Vad betyder SCORM?

SCORM, ett akronym för "Sharable Content Object Reference Model", är en internationell standard för webbaserat e-lärande. Den specificerar hur online utbildningsinnehåll skapas, paketeras och levereras för att säkerställa interoperabilitet över olika lärplattformar (LMS). Med SCORM kan utbildningsmaterial, oavsett var det har skapats, enkelt importeras, användas och spåras inom alla SCORM-kompatibla lärplattformar, vilket gör det till en användbar komponent inom digital utbildning.


Hur fungerar SCORM?

SCORM fungerar genom att definiera specifika tekniska standarder, kriterier och protokoll som både innehållsförfattare och LMS-utvecklare måste följa. Detta omfattar allt från hur innehållet startar till hur det kommunicerar användardata till plattformen och hur kurser avslutas. Denna standardisering möjliggör användning av identiskt e-lärande material över olika LMS-plattformar.


Vad är ett SCORM-paket?

Ett SCORM-paket är en samling filer förpackade enligt SCORM-specifikationen. Dessa filer inkluderar både läromaterialet (såsom video, text, bilder, tester) och instruktioner (metadata) för hur innehållet ska interagera med en SCORM-kompatibel LMS. Paketet, vanligtvis i en .zip-fil, kan sedan laddas upp till vilken SCORM-kompatibel LMS som helst – som esTracer.


esTracer och SCORM: Importera med ett knapptryck

Vi är stolta över vår plattforms kapacitet att fullt ut stödja SCORM-standarder. Detta betyder att användare enkelt kan importera SCORM-kompatibla utbildningar till esTracer, vilket förenklar processen för utbildningsutvecklare och undervisare. Oavsett om du redan har befintligt SCORM-innehåll eller överväger att skaffa eller skapa nytt, kommer esTracers smidiga integration att säkerställa att ditt innehåll presenteras optimalt.Finns det nackdelar med SCORM?

Medan SCORM erbjuder många fördelar finns det även nackdelar. Den kan vara tekniskt komplex att implementera från grunden, därav har många gått ifrån att enbart ha SCORM. Dessutom, eftersom det finns flera versioner av SCORM, kan kompatibilitetsproblem uppstå mellan dem. SCORM har också svårt att hantera mobilinlärning effektivt, och det kan ibland sakna avancerade rapporteringsfunktioner som moderna e-lärande-initiativ kräver. Fler viktiga aspekter att reflektera kring:


  • Begränsad anpassningsförmåga: SCORM-fokuserar främst på paketering och leverans av innehåll, inte på skapandet av det. Medan en komplett e-lärandeplattform som esTracer erbjuder användarvänliga verktyg för att skapa och anpassa kurser, är SCORM-paket begränsade till det innehåll de redan innehåller.

  • Föråldrad teknik: Även om SCORM har uppdaterats över tid, kan den tekniska arkitekturen anses vara föråldrad jämfört med de senaste e-lärandeplattformarna som är byggda med modern teknik och utvecklingsspråk. Därför kan det vara klokt att importera och bygga vidare i en e-learningplattform som esTracer. Till exempel kanske man vill importera en scorm utbildning och lägga till en nanoutbildning som uppföljning och avsluta med ett quiz. Du kan även integrera mot exempelvis ert HR-system.

  • Inte optimerad för mobilanvändning: Medan dagens e-lärandeplattformar ofta är mobilvänliga och responsiva, kan SCORM-innehåll ha svårt att anpassa sig till olika skärmstorlekar och enheter, vilket påverkar lärandeupplevelsen. När du skapar en kurs, nanoutbildning eller QuiZ i esTracer behöver du inte tänka på det. esTracer är helt responsivt automatiskt och tillgänglighetsanpassade enlig WCAG 2.1 AA.


Tänk på! Dessutom, många använder utländska företag eller Svenska företag som inte har sin datalagring i Sverige. Vilket kan vara viktigt att tänka på om organisationen är verksam i Sverige, då organisationer i Sverige måste följa GDPR. I esTracer äger du alltid din data och ingen datalagring sker i något annat land än Sverige och självklart helt GDPR anpassat.


Sammanfattningsvis:

Medan SCORM har sina styrkor när det gäller interoperabilitet och standardisering av innehåll över olika plattformar, saknar det många av de avancerade funktioner och anpassningsmöjligheter som moderna e-lärandeplattformar erbjuder. Om målet är att skapa en interaktiv, engagerande och anpassningsbar lärandeupplevelse, kan det vara värt att överväga en fullständig e-lärandeplattform över att enbart förlita sig på SCORM-innehåll. I esTracer behöver ni inte välja, utan kan använda både att importera SCORM-utbildningar, skapa själva eller välja från vår fritt tillgängliga utbildningsbank. Eller varför inte dela utbildningar och samarbeta med andra organisationer, kommuner och myndigheter?


Nyfiken på att veta mer om SCORM och hur ni kan skapa digitala utbildningar?コメント


bottom of page