top of page

Pulsmätningar: Användningsområden och fördelar för att förbättra medarbetarengagemang och arbetsmiljö

I en snabbt föränderlig arbetsmiljö är det viktigt att kontinuerligt hålla ett finger på pulsen av medarbetares känslor och engagemang. Pulsmätningar kompletterar traditionella årliga medarbetarundersökningar och erbjuder ett verktyg för att samla in aktuell och relevant information löpande. Dessa regelbundna, korta undersökningar är inte bara snabba och lättanvända, utan de kan också skräddarsys för att passa olika användningsområden—från att mäta medarbetarnas allmänna nöjdhet och lojalitet till att få insikter om specifika förändringsinitiativ eller ledarskapsutvärderingar. Denna anpassningsbarhet gör pulsmätningar till ett ovärderligt verktyg för att förstå och förbättra medarbetarens engagemang och arbetsmiljö.


Vad är pulsmätningar?

Pulsmätningar är korta, återkommande undersökningar som utförs för att regelbundet mäta och övervaka medarbetares engagemang, känslor och åsikter om deras arbetsmiljö och organisation. Till skillnad från de traditionella, mer omfattande årliga medarbetarundersökningarna som ofta genomförs en gång per år, erbjuder pulsmätningar en mer direkt och kontinuerlig feedback. Dessa mätningar är utformade för att vara snabba att genomföra, vilket gör det möjligt för organisationer att snabbt samla in och agera på data.


Flexibilitet och anpassning

En av de stora fördelarna med pulsmätningar är deras anpassningsbarhet. De kan skräddarsys för att fokusera på specifika teman såsom arbetsmiljö, ledarskap, teamdynamik, innovation och kundnöjdhet. Detta tillåter organisationer att zonindela specifika områden för förbättring och därmed rikta sina insatser där det behövs mest.


6 användningsområden för pulsmätningar

eNPS hastighetsmätare med en röd sur smilie, en gul medelglad och en grön glad

1. Employee Net Promoter Score (eNPS)

Genom att mäta eNPS kan ledare få en klar bild av medarbetarnas lojalitet och tillfredsställelse, vilket indikerar hur troligt det är att de skulle rekommendera organisationen som en arbetsplats.


2. Uppföljning av medarbetarundersökningar och handlingsplaner

Pulsmätningar kan också användas som ett komplement till traditionella årliga medarbetarundersökningar genom att erbjuda regelbunden uppföljning av tidigare identifierade områden för förbättring. Genom att kontinuerligt utvärdera åtgärdsplaner och framsteg kan organisationer säkerställa att de tar itu med medarbetarnas behov på ett effektivt sätt och skapar en kultur av konstant förbättring och engagemang.


3. Förändringsledning

Organisationer använder pulsmätningar för att övervaka hur väl medarbetare anpassar sig till stora förändringar, som organisationsstrukturförändringar eller större system implementeringar.


4. Feedback om specifika händelser

Ibland utförs pulsmätningar för att få feedback på specifika organisationshändelser som större möten eller produktlanseringar.


5. Kulturundersökningar

Dessa undersökningar fokuserar på hur medarbetare uppfattar företagets kultur, och kan inkludera frågor om transparens, öppenhet, inkludering och respekt inom organisationen.


6. Hälsa och välbefinnande

Genom att använda pulsmätningar kan insikter erhållas om medarbetarnas hälsa och välbefinnande, vilket är särskilt viktigt under perioder av hög stress eller stora förändringar i arbetsmiljön.


Fördelar med pulsmätningar

Med sin snabbhet och enkelhet för medarbetarna att svara, motverkar pulsmätningar undersökningströtthet och minskar risken för bias i svaren. De är designade för att snabbt samla in feedback och ger ledare en djupare förståelse för deras medarbetares verkliga upplevelser och åsikter.


I en tid där anpassningsförmåga och snabba beslut är avgörande är pulsmätningar en kraftfull metod för att ständigt förbättra och anpassa arbetsmiljön till medarbetarnas behov. Genom att implementera och prioritera dessa mätningar kan organisationer främja en kultur av öppen kommunikation och kontinuerlig förbättring, vilket leder till en mer engagerad och nöjd arbetsstyrka.


Enkelt och effektivt med esMaker


För att ytterligare förenkla processen att utföra pulsmätningar finns det specialiserade verktyg som esMaker. Med esMaker kan du enkelt och effektivt skapa, distribuera och analysera pulsmätningar. Denna plattform erbjuder en användarvänlig gränssnitt som gör det smidigt för organisationer att snabbt sätta upp och skicka ut undersökningar. Analysverktygen inom esMaker ger också möjligheten att direkt se trender och resultat, vilket hjälper ledare att omedelbart agera baserat på insamlad data.


Att investera i rätt verktyg för att hantera pulsmätningar kan göra en stor skillnad i hur effektivt och effektfullt en organisation kan reagera på medarbetares behov. Med esMaker får du ett robust stöd för att maximera värdet av varje pulsmätning och säkerställa att din organisation alltid är i linje med dina anställdas välbefinnande och engagemang. Dessutom behöver du inte välja, med


Med esMaker kan du enkelt anpassa och distribuera undersökningar, samt få insikter i realtid för att effektivt stödja medarbetarnas behov och främja en kultur av kontinuerlig utveckling.


Dessutom behöver du inte välja mellan pulsmätningar och medarbetarundersökningar i esMaker, då plattformen erbjuder både möjligheten att genomföra regelbundna pulsmätningar och att skapa mer omfattande årliga medarbetarundersökningar. Detta ger ett betydande värde för organisationer genom att tillhandahålla en omfattande och kontinuerlig förståelse för medarbetares engagemang och välbefinnande över tid. Genom att kombinera båda metoderna kan organisationer snabbt reagera på förändringar och effektivt prioritera åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, stödja medarbetarnas behov och säkerställa en heltäckande och kontinuerlig feedbacks process.


Dessutom, att ha både pulsmätningar och medarbetarundersökningar tillgängliga på samma plattform är en enorm fördel för organisationer. Det sparar tid och resurser genom att eliminera behovet av att hantera flera separata verktyg eller system för att samla in och analysera feedback från medarbetare. Med allt samlat på en och samma plattform, blir det också lättare att jämföra data och identifiera trender över tid. Det skapar en smidigare och mer effektiv process för att kontinuerligt förbättra arbetsmiljön och främja medarbetarnas välbefinnande och engagemang.


Nyfiken på att höra mer? Boka in ett kort möte med oss här: Boka här


bottom of page